Hrvatsko
KAKŠNE SO DRŽAVNE POMOČI V ČASU KORONA VIRUSA?
torek, 24. marec 2020

Korona virus je v veliki meri posegel v zasebno življenje vseh nas, hkrati pa seveda tudi v poslovanje praktično vseh podjetij. Večinoma so ti učinki negativni, pri najbolj problematičnih sektorjih so se pokazali takoj, pri ostalih pa se bodo z zamikom. V grobem lahko težave (in s tem tudi ukrepe države) razdelimo v 2 skupini:

  1. Področje delovne sile,
  2. Likvidnost podjetij.

Država je na področju dolgoročnega zagotavljanja dela sprejela številne ukrepe, ki gredo v glavnem v smer zagotavljanja sredstev za obdobje zmanjšane delovne obremenitve (subvencioniranje čakanja na delo, varstva, zmanjšanje davčne obremenitve za to obdobje ipd.) oziroma nadomestila za bolj obremenjene sektorje (zdravstvo, trgovina ipd).

V drugem sklopu pa so tako fiskalni kot subvencijski ukrepi. FURS je že prilagodil nekatere davčne zakone in predpise, ki vplivajo na plačilo davčnih obveznosti. V naslednjem obdobju se pričakuje še dodatne spremembe, saj dejansko ne gre zgolj za likvidnostne težave podjetij, ampak tudi za dolgoročno nezmožnost plačila. Zato se pričakuje tudi delne odpise. Na področju subvencij pa je največ ukrepov namenjenih prav zagotavljanju likvidnosti. Država prek različni inštrumentov, ki jih ponujajo SID banka, Podjetniški sklad in po zakonu tudi komercialne banke, zagotavlja zadostna likvidnostna sredstva za premostitev krize. Gre za ugodne kredite, garancije, prestrukturiranje obstoječih kreditnih obveznosti in tudi nekatere nepovratne subvencije, čeprav slednje v manjšem obsegu.

Kot je razvidno, so ukrepi različni in odvisni tako od sektorja kot tudi od posameznega podjetja. Kak bo učinek teh pomoči, bo vidno na dolgi rok, v vsakem primeru pa lahko na Stratosu skupaj z vami pregledamo in svetujemo, katere pomoči dejansko ustrezajo in jih je smiselno koristiti.

Matej Dolinar                                                                                                    

MAIL: matej.dolinar@stratos.si

M: +386 41 284 942

T: +386 1 518 7388

F: +386 1 518 7389

W: www.stratos.si

 

SKYPE: matejstratos